Praktisk energisparing – Vaskemaskinkjøp

Washing machine

Da jeg plutselig har blitt bitt av strømforbruksversjonen av hypermiling går det nå sport i å redusere strømforbruket så mye som mulig. Da vår betrodde vaskemaskin ikke lenger klarte å vaske rent, uten å legge igjen strategisk plasserte flekker av vaskemiddel, var det klart for å bytte den ut i en versjon 2.0. Vi endte opp med en Siemens IQ700 som er enhver som lider av vaskefobi sin våte drøm. Du heller i flytende vaskemiddel og tøymykner for en måned og trykker på automatic. Vaskemaskinen analyserer vekt og mengde klær og doserer så vann og vaskemiddel i forhold til hva du vasker. Reduksjon av vaskemiddel, vann og tidsforbruk på å sette på en vask samtidig, instant gadget love.

Poenget med denne posten var heller å sammenligne den tidligere Cortina vaskemaskinen vår med det nye vidunderet med tanke på energiforbruk. For å ta en kort oppfriskning i strømforbruk så måles dette i watt. Tusen watt er en kilowatt, og står en kilowatt på i en time så har du brukt 1 kilowatttime (kWh).

Den gamle vaskemaskine brukte 2,06 KWh per 60C vaskeprogram. Den nye bruker 1,03 KWh på et tilsvarende program. Jeg antar at vi vasker ca. 3 maskiner i uken som gir oss disse tallene:

3 vask i uken *52 *1,03KWh = 160,68 kWh

3 vask i uken *52 *2,03KWh=  316,68 kWh

Energireduksjonen er altså på hele 50,7%. Hvis alle husstander i Norge hadde hatt et liknende besparingspotensiale ville det årlige strømsparingspotensialet ved 3 vask per uke per husholdning i Norge vært 343,2 gWh. Til sammenlikning er strømforbruket i Kristiansand hvert år = 551,9 gWh [Trondheimsmartcity] Jeg har her tatt utgangspunkt i SSB sine statistikker rundt husholdninger.

Poenger her er ikke at alle skal bytte ut vaskemaskinene sine med nye med en gang, da produksjon av vaskemaskiner og resurkuleringen av de fortsatt bruker mye energi. Poenget er å ha et bevisst forhold til hva energimerking av hvitevarer innebærer og hva små energikutt hjemme utgjør i den store sammenhengen. Skal du altså kjøpe deg nye hvitevarer så se godt på energimerkingen, den har garantert noe å si på strømregningen din.

Got something to say? Go for it!