Serverskolen del 2: Budsjett, hardware og planlegging

Hva du velger som hardware er helt avhengig av budsjettet du setter, men planlegging er noe som vi tar her og nå. Tegningen lengre ned i artikkelen viser hvordan det ferdige oppsettet igjen skal være. Alle maskinene du ser på bildet under er virtuelle maskiner som skal kjøre på den fysiske maskinen vi skal bygge. Har du ikke vært borte i virtualisering før så finner du en god introduksjon her. På denne virtualiseringsplattformen skal vi kjøre et minimum av fem servere, en brannmur (Microsoft TMG), en domenekontroller, en filserver, en oppdateringsserver (WSUS) og en klient vi kan bruke til generelt.

Budsjettet på serveren vi skal bygge her ligger på mellom 10-12 000 kr. Hovedfokus i denne bloggserien er ikke på selve byggeprosessen da de fleste som interesserer seg for dette allerede har god erfaring med å bygge hardware. Delene er her hentet fra komplett.no da deres hurtigkasse er enkel å benytte seg av. Kopier delelisten under og lim den inn i hurtigkassen til komplett for å få opp alle detaljene på systemet. Delelistene under er bare to eksempler på hardware som per i dag passer til en server som skal kunne kjøre mye over lang tid. Man kan uten problem bygge langt billigere servere.

Server 1 med 16 GB ram, 4x750GB disker og Core i7
482849 1
605521 1
633060 1
619273 1
477934 1
572572 1
578918 2
635209 1
632655 4
Server 2 med 3 1TB disker Xeon prosessor og 8GB Ram
304905 1
492649 1
496258 3
634217 1
633936 1
635900 1
602789 2
324042 4

Hardwarevalg:

Harddisk:
Har i server 1 valgt fire 750 GB disker for å kjøre disse i Raid 10. Raid 10 gir både striping og speiling av diskene, noe som da gir både sikkerheten av at disker kan feile uten at man mister data samtidig som at man får høyere ytelse grunnet stripingen. En annen potensiell konfigurasjon er Raid 5 med kun tre disker som server 2 er et eksempel på. Dette gir mindre plasstap, men også mindre hastighet enn raid 10 konfigurasjonen. Dette raidet skal være systemdisken hvor de ulike virtuelle maskinene skal lagres sammen med vertsoperativsystemet. Hvis dette med raid er nytt for deg så anbefaler jeg å ta en titt på hva wikipedia har å si om RAID.

CPU:
Server 1 har en i7 prosessor rett og slett fordi den gir mye kraft for pengene og vil vare lenge med tanke på ytelse. Den er helt ærlig litt overkill i forhold til hva vi trenger, men vi bygger for at systemet skal kunne vokse. Jeg har imidlertid valgt core i7-2600 som prosessor fordi den har et lavere strømforbruk enn de andre i7-prosessorene som også betyr mindre varmeutviklende. Dette med varmeutvikling er spesielt viktig i forhold til å ha minst mulig støy, fordi mindre varmeutvikling betyr mindre behov for vifter og dermed mindre støy. Server 1 inneholder en Noctuavifte som fint kan kjøres passiv uten viftene som følger med, og med da kun PSU og en kabinettvifte holdes støy til et minimum. Server 2 kjører derimot Xeon som har mindre kraft enn i7-prosessoren, men som er desto lettere å holde stillegående nettopp på grunn av dette.

Ram:
Her er nøkkelordet så mye som mulig da de virtuelle maskinene bruker mye minne. På min server nå har jeg 16 GB, men i oppsettet vi bygger her kan vi få hele 24 GB.  I server 1 endte vi opp med 16 GB ram mens server 2 kun har 8 GB. Dette kan lett endres for server 2 da kun budsjett var utslagsgivende her. Her er det kun budsjett som er begrensende, men jeg anbefaler å investere i ram da dette er veldig viktig for antall virtuelle maskiner som serveren vi bygger kan kjøre samtidig.

PSU:
Minst mulig støy er det foretrukne her.

Nettverkskort:
Intel pro 1000 serien er her å foretrekke hvis hovedkortet ikke kommer med to porter integrert med mulighet for vlan. Vlanstøtte kan identifiseres i spesifikasjoner som 802.1q

Hovedkort:
Det viktigste her er støtte for raid 10 og 5 samt støtte for din valgte cpu og minne.

Kabinett:
Her er nøkkelordet støyredusering.

De to forslagene over er som sagt kun forslag. Serveren min er nå ett år gammel og var kjøpt til samme budsjett for ett år siden. Jeg har enda ikke opplevd å ha for lite kraft og tror nok at denne serveren kan vare lenge. Det finnes en mengde forskjellige valg man kan gjøre i hardwareverdenen og det er nettopp dette som gjør det både vanskelig og gøy. Spør gjerne hvis det er noe som er uklart!

1. Hvorfor bygge egen server?
2. Budsjett, hardware og planlegging
3. Bygging og installasjon av OS
4. Installasjon av hyper-v, syspreppet image og domenekontroller
5. Installasjon av TMG (Threat Managment Gateway)
6. Hvordan sette opp VPN på TMG
7. Automatiske oppdateringer med WSUS
8. Backup av virtuelle maskiner
9. 13 må ha applikasjoner for en hjemmeserver

8 Comments on "Serverskolen del 2: Budsjett, hardware og planlegging"

 1. dogfu72 says:

  Hei Christian, liker dette innlegget ditt veldig godt, planlegger nå å lage en tilsvarende server hjemme og har i den forbindelse noen spørsmål.

  Har veldig liten erfaring med servere derfor lurer jeg på en ting, og det er to ting 😉

  1. Må man ha et nettverkskort i tillegg til det som sitter på hovedkortet, støtter ikke det på hovedkortet 802.1q (VLAN)? Hvis ikke, er det noen hovedkort som støtter det, som du vet om?
  2. På Server 1, hva er grunnen til at du har satt opp Asus GeForce GPU, duger ikke det som er på hovedkortet, eller tenker du på gaming her?
  3. Raid 5 vs. Raid 10 – mener du at hastigheten er såpass mye bedre på Raid 10 at det er verdt plasstapet, kontra Raid 5?!? Slik jeg forstår det så får man på Raid 10, 2T lagring med 4 x 1T disker og 3T lagring med samme oppsett på Raid 5.

  • Hei! Så bra at du likte innlegget!
   Man må ikke ha nettverkskort i tillegg til det som sitter på hovedkortet, men det anbefales at et av kortene er typen Intel da det ikke er alltid at integrerte hovedkort har drivere som gir vlanstøtte til Windows Server. Men på den andre siden så er det ikke sikkert at du kommer til å benytte deg av vlan uansett og da er det irrelevant. Liker bare å være på den sikre siden 🙂
   Jeg satte opp Asus Geforce GPU da sandybridge ikke hadde kommet enda og mitt hovedkort ikke hadde integrert grafikk. Har hovedkortet integrert grafikk så holder det så lenge du ikke har planer om å teste f.eks remoteFX.
   Angående lagring så ville jeg være sikker på at jeg fikk best mulig I/O på disken min og det får man enkelt og greit med Raid10. Men det går også i dag ann å vurdere speiling av SSD 256GB. Har planer om å gjøre det samme når SSDene på 512 blir billige nok. Det som er mulig er å kjøre en hybridmodell hvor du har Hyper-V OS på en speilet ssd-løsning og lagrer VMene på en Raid5 løsning f.eks. Problemet med denne løsningen er at du bruker mange sataporter. Så dette er en beslutning som må gjøre med bakgrunn i hvor mange VMer har du tenkt til å kjøre.

 2. bhf says:

  Jeg synes CPUene er i tyngste laget her, mens jeg definitivt ville kjøpt 32 gb RAM. p.t. fås 32GB RAM til 1000,- på komplett. Jeg ville også striping av 3-4 disker, eventuelt lagt viktige data på et separat speil, men her kommer alt an på behov;)

  • Hei! Prisbesparingen på CPU var såpass liten at jeg valgte å gå litt hardere ut, også med tanke på at jeg ville kjøre applikasjoner med transcoding som f.eks Plex. Angående RAM så var ikke 32GB et god alternativ innenfor budsjett for to år siden, nå derimot så er det helt klart det jeg ville ha gått for! Kjører 4 disker i Raid10 med alt av viktige data, men nå ville jeg nok gått for speilede SSD-disker med et ekstern NAS for lagring av VMer.

Trackbacks for this post

 1. Serverskolen del 1: Hvorfor bygge egen server? | Christian Haugen
 2. Serverskolen del 3: Bygging og installasjon av fysisk OS | Christian Haugen
 3. Serverskolen del 4: Installasjon av hyper-v og forberedelse av syspreppet image | Christian Haugen
 4. Serverskolen del 5: Installasjon av TMG (Microsoft Threat Managment Gateway) | Christian Haugen

Got something to say? Go for it!