Apple TV2 som lovlig mediesenter – erfaringer fra en desperat betalingsvillig forbruker

Apple TV2

Fra å så vidt å ha tatt i et eneste Apple produkt investerte jeg på tampen av fjoråret i både en iPad og en Apple TV2. Jeg er veldig kravstor når det gjelder gadgetinnkjøpene mine og er en kombinasjon av early adopter og kresen forbruker. Jeg brukte 6 måneder på å sette opp spesifikasjonene for min neste gaming-pc, men kjøpte den første leiligheten jeg var på visning på etter å ha fått godkjent førstehjemslån. For noen så burde tidsbruken på disse to svært viktige innkjøpene vært sett igjennom en gang til, men jeg er både veldig fornøyd med pcen og leiligheten. I retrospekt burde jeg ha kjøpt en større SSD (60GB er for pingler) og kanskje ha sjekket at vinduene var fra etter Sovjetunionen grusa Norge i skisporet, men jeg er som sagt kresen og det er sjeldent at jeg ikke finner mulighet til forbedringer på de fleste produkter jeg kjøper. Jeg har nå brukt min Apple TV2 i flere måneder og tenkte det var på tide å skrive litt om erfaringene mine.

Apple har ihvertfall en ting som ingen andre slår de på, ATV2 er enkelheten selv i design med fine linjer og estetisk pent design. Fjernkontrollen er min datters favoritt, og den har allerede sluttet å fungere i en uke grunnet fuktskader etter å ha blitt brukt som biteleketøy. Dette er ikke en anmeldelse av ATV2, men heller en destillert brukererfaring fra en person som febrilsk prøver å gå den lovlige veien i et marked som enda ikke ønsker det.

Grunnen til at jeg gikk for ATV2 var originalt det ekstremt lave energiforbruket (6 watt), samt hackermiljøet rundt som både hadde portert XBMC og Plex i overraskende god kvalitet over på den lille hardwaren. Jeg hadde likevel bestemt meg på videregående at når jeg begynte å jobbe skulle jeg betale for meg. Det var på tide å gi penger ut og få media inn, noe som skulle vise seg å være vanskeligere enn jeg hadde tenkt. For å ta ATV2 litt i forsvar så kjøpte jeg den på et tidspunkt hvor jeg fortsatt ønsket å spille av en god del innhold som jeg hadde på min egen server. Irritasjonen over at det skal være så forferdelig vanskelig å få sett på det jeg ønsker, uten å vente på at Platekompaniet skal selge det på kampanjepris 2 år etter at showet gikk på TV, har gjort at jeg innså at det å boikotte mediebransjen ikke var riktig strategi. Belønn de som tenker riktig har blitt mitt nye mantra og jeg kaster nå nesten ukritisk penger etter tilbydere som lar meg strømme HD-innhold inn i min egen stue på bekostning av så få prinsipper som mulig (lydkvalitet har dessverre vært en av disse prinsippene..). Og hvordan kommer ATV2 inn i dette? Jo, den var nemlig inngangsporten min inn i det som kommer til å bli fremtidens måte å konsumere TV på, on fracking demand.

Debatten om hvordan tv kommer til å se ut fremoverer en annen diskusjon, men jeg nok ikke den eneste som synes det er forhistorisk å sitte å vente på at noen skal spille av noe for meg på et tidspunkt som ikke passer for meg. Jeg er kresen til hva jeg vil se på og når jeg vil se på det. Streamingtjenester som Spotify, Netflix og Hulu Plus tilbyr nettopp dette. Og er filmen/tv-serien fortsatt rykende fersk så kan jeg gjerne betale et engangsbeløp for å leie den fra et utvalg tjenester som Itunes, Amazon Prime, Lovefilm eller Voddler. For å komme tilbake til ATV2 så er det her at jeg fort møtte veggen. Av streamingtjenester så er det bare Netflix som er støttet, av tydelige økonomiske hensyn fra Apple. Alternativer er da iTunes Store for filmer og tv-serier som er for meg en like forhistorisk løsning som iTunes store er mot Spotify, har du ikke skjønt tegninga så synes jeg at strømming er greia.

Jeg kunne skrevet side opp og side ned om hva som er feil med bok, film, tv og musikkbransjen, men for å holde dette kort så avslutter jeg med positive og negative ting med ATV2 (og da indirekte ATV3 som ble lansert i går) før jeg avslutter med hva jeg kunne tenkt meg i ATV3 som ikke ble levert i det hele tatt.

Positive ting med ATV2:

 • Liten formfaktor (men det har og Boxee Box og Roku)
 • Tett integrasjon mot iPad (Airplay er kanskje ATV2/3 sitt sterkeste kort)
 • Enkelt brukergrensesnitt
 • Fin fjernkontroll
 • Lett å jailbreake samt å sette opp med Plex og XBMC.

Negative ting med ATV3:

 • Støtter kun 720p (ATV3 støtter 1080p, noe som Rokuhar støttet hele tiden)
 • Ikke mulig å abonnere på Hulu Plus, Amazon Prime eller andre streamingtjenester enn Netflix
 • Har ikke DLNA
 • Ikke out of the box støtte for lokale filer, må jailbreakes for å spille av lokalt innhold.
 • Støtter maks ca 8000 bilder via iTunes tilkoblingen mot en stasjonær eller bærbar pc
 • Treg ved browsing av store filmsamlinger.

Enkle endringer gir en svært mye mer funksjonell streamingløsning:

 • Tilby DLNA slik at boksen kan brukes av både Apple og Android enheter.
 • Gi støtte for lokalt innhold, codecs er ikke rocket science…få det til å fungere
 • Gi mulighet til å se på egetprodusert innhold, bilder og video lagret på NAS eller på en pc eller mac koblet til det lokale hjemmenettet.
 • Åpne opp for andre tilbydere av innhold. Jeg bryr meg ikke om økosystemet deres, jeg vil ha innholdet mitt strømbart og tilgjengelig når jeg ønsker det.

Hadde jeg skulle gjort valget igjen så hadde jeg nok ikke kjøpt ATV2, men heller gått for Roku sin boks da den støtter flere strømmetjenester. Den har heller ikke støtte for lokal media, men kan i likhet med ATV2 jailbreakes for å installere Plex. Det finnes altså per i dag ikke noe optimal løsning, selv om jeg merker at det nok er heller Netflix jeg har blitt forelsket i enn ATV2. Kombinasjon av 8$ i måneden med en enorm backlog av filmer og tv-serier er for meg uslåelig. Jeg skal innrømme at innholdet er begrenset og at hvis du er audiofil så er innholder ikke opp til kvalitetsstandarden. Er du som likevel som meg, uten surroundanlegg og med en helt ok flatskjerm, så leverer Netflix så det holder. Angående innhold så er det nettopp her grunnen kommer til at jeg ønsker muligheten til å bruke flere tjenester som Hulu Plus og Amazon VOD (helst med Amazon Prime medlemskap). Har ikke den ene tjenesten det jeg ønsker å se så er det alltid noen andre som leverer den. Det som er farlig med Netflix er den enkle men veldig avhengighetsskapende Instant Queue systemet deres hvor du kan legge til filmer til køen din fra enten telefonen, pcen eller direkte på tven. Jeg har allerede 100 filmer, tv-serier og dokumentarer som jeg ønsker å se og som ligger klar i køen min. Dette gir meg sterke assosiasjoner til avhengighetsforholdet jeg allerede har til Twitter og Google Reader, enda en kø som jeg aldri blir ferdig med… Av verktøy som jeg bruker til å finne det jeg ønsker å se på er InstantWatcher til Android og WhichFlicks sin online filmanbefalingsbibliotek favorittene.

For ordens skyld, for å få sett på Netflix med ATV2 så bruker jeg tjenesten unblock-us som er helt brilliant. Har selv testet ut VPN-tunneler osv og denne løsningen er både bedre og mer skalerbar. Anbefales! For å jailbreake ATV2 så brukte jeg Plex sin gode guide som du kan finner her.

 

2 Comments on "Apple TV2 som lovlig mediesenter – erfaringer fra en desperat betalingsvillig forbruker"

 1. Noggie says:

  Bra post! 🙂

Got something to say? Go for it!