Geektools: Bilderedigering i batch med Bibble – Presets for automatisk import av RAW og eksport av JPG

Etter å ha blitt introdusert til Bibble av Stig Henriksen har dette vært fotoverktøyet jeg har brukt siden. Grunnen er enkel, det er kjapt, veldig kjapt. Skal du redigere et enkelt bilde til perfeksjonisme så er nok Adobe Photoshop det beste, skal du bruke litt kortere tid på et sett med bilder så er nok Adobe Lightroom tingen, skal du derimot redigere større mengder RAW-bilder i det daglige uten at de blir liggende å støve ned er Bibble definitivt greia.

Grunnen til at jeg mener at Bibble er greia er dens mulighet til å endre enkle ting på mange bilder veldig kjapt for å så eksportere alle sammen til .jpg med ferdige innstillinger for hvor bilder skal ligge og måten de skal navngis på. Når man har rundt 140 000 bilder liggende på serveren sin så er det viktig at alt legges systematisk og riktig i forhold til år/dato/batchnavn. Arbeidsflyten til Bibble setter man opp på forhånd slik at et tastetrykk importerer et helt minnekort med bilder og navngir og plasserer de riktig i mappestrukturen din. Fordelen med denne automasjonsprosessen er at den er variabelbasert slik at den kan endres til å passe de mest obskure mappestrukturer. Dette høres kanskje avansert ut, men som jeg jeg viser på bildene under så er det ikke akkurat rocket science.

Bibble Presets Download

Dette er preseten for Download. Dette innebærer at når du har valgt et sett med bilder og trykker på D så vil denne utføres.

Download preseten over gjør følgende: Den lagrer alle bildene du har merket og legger de i mappen Z:/Pictures/2012/Christian/[Dato] – [Navn på hendelse]/RAW med bildenavnet [Navn på hendelse] – [Originalt bildenummer].raw
Dette gjør jeg for at alltid bildene jeg har tatt i RAW-formatet skal ligge i en submappe til mappen hvor de etter hvert ferdigprosesserte JPG-bildene mine skal ligge. Etter flere år med bildearkivering så er dette den løsningen som har fungert best for meg.

Bibble JPEG Settings

Dette er preseten for JPEG-konvertering. Dette innebærer at når du har valgt et sett med bilder og trykker på F så vil denne utføres.

Når du først har importert bildene med å trykke på D-knappen på tastaturet og importert bildene i henhold til den første preseten i denne posten så er det på tide å navigere seg frem til mappen som har blitt opprettet med de nye RAW filene som da ligger i riktig mappe og med riktig navn. Deretter er det bare å sette igang med redigeringen av bildene. Til info så har jeg et svært begrenset subsett av redigeringsverktøy… i Bibble velger jeg som regel Perfectly Clear, skrur opp fargemetningen litt og øker sharpness.. Etter at jeg har sjekket at innebildene har riktig hvitbalanse så er jeg egentlig ferdig, noe som da også forklarer hvordan jeg bruker i underkant av 10 minutter hver gang jeg setter meg ned for å redigere bildene mine. Når du da er ferdig med å redigere bilder er det bare å markere alle, trykke på F-knappen på tastaturet og bekrefte jobname som da er navnet du ønsker at filene skal ha. Det er da her viktig å ha samme jobname som i forrige steg, hvis ikke så vil du ende opp med to forskjellige mapper. JPG-filene dine vil da legge seg ett hakk over RAW filene dine i en mappestruktur som får enhver person med ordenssans til å nikke anerkjennende.

Hvis du lurer på hvorfor du i det hele tatt skal gidde å ta bildene dine i RAW-format, eventuelt at du ikke vet hva det er så anbefaler jeg deg å ta en titt på infografikken under.

Got something to say? Go for it!