Serverskolen del 9: 13 må ha applikasjoner for en hjemmeserver

Du skal nå i i teorien ha en fullt fungerende hjemmeserver som du kan bruke til akkurat det du vil. Jeg har personlig 13 applikasjoner som jeg bruker ofte og anbefaler på det sterkeste. En hjemmeserver blir ikke mer nyttig enn applikasjonene som kjører på den!

Til informasjon så du lage brannmurregler for alle applikasjonene under som ikke benytter seg av port 80 eller port 443. Da finner du bare ut hvilke porter applikasjonen sender data på for å så opprette en protokoll med riktige porter for den spesifikke applikasjonen før du da lager en regel som godkjenner trafikkflyt fra External til det spesifikke maskinobjektet som serveren du har installert denne applikasjonen har.

Ta en titt under for en oversikt over de 13 applikasjonene jeg mener er nødvendig å ha på en hjemmeserver!

Backup og SFTP

Når det gjelder backup er jeg kanskje det totalt motsatte av folk flest, jeg får ikke sove hvis backup ikke er på plass og jeg har dermed skaffet meg et backuphierarki som jeg kan slappe av med. En stor grunn til at jeg faktisk vil ha en hjemmeserver er at jeg har store mengder bilder og video som jeg selv har tatt, noe som i høy kvalitet også tar enormt med plass. Jeg ønsker å ha dette lagret sikkert, men samtidig lett tilgjengelig over lokalnettet slik at jeg kan aksessere det når jeg ønsker. Jeg benytter meg derfor av et todelt backupsystem som ser slikt ut:

Todelt backupløsning

Syncback Pro
Jeg har altså en server hjemme og en hos mine foreldre som synkroniserer data mellom seg. Frem til dette blir støttet som en del av Windows 8 Server så benytter jeg en applikasjon som heter Syncback Pro til å gjøre denne jobben, den gir meg mulighet til å kjøre synkroniseringsjobber over SFTP på gitte tidspunkt som sjekker to mapper mot hverandre og synkroniserer innholdet mellom de. Dette gjør at de samme dataene er tilgjengelig både lokalt her og lokalt hos mine foreldre. I tillegg har jeg da en sikring per fysisk sted i form av Raid 5 hos meg selv og software raid ved bruker av Windows Home Server hos mine foreldre. Muligheten for at den ene serveren skriver over data på den andre ved en feiltagelse er likevel til stede og jeg har derfor i tillegg valgt å benytte meg av en skytjeneste for backup.

Syncback Pro

Syncback Pro


Skybackup – Jotta og Carbonite

Jeg har derfor valg å investere i skylagring fra Carbonite og Jotta. Carbonite fikk jeg anbefalt på twitter da på grunn av dens funksjonalitet, noe som jeg definitivt ikke er skuffet over. Det jeg derimot er skuffet over er at serverene deres er i USA og backup fra Norge tar helt ufattelig lang tid. For å eksemplifisere det så kjøpte jeg 2 år med Carbonite i september i fjor. Dette er da ca 6 måneder siden og den første backup er enda ikke ferdig. I tempoet den holder på nå så vil dette ta opp mot ett år. Det er en lang tid å være uten skybackup, så jeg begynte dermed å se etter alternativer og fant da norske Jotta. Hastighetforskjellen på de to er så forskjellig at jeg har forelsket meg helt i Jotta hvor opplastingen har makset ut-kapasiteten min kontinuerlig siden jeg aktiverte gratisabonnementet jeg har igjennom Get (har du superbredbånd fra Get så har du og gratis backup hos Jotta). Jeg kommer til å avvikle mitt Carbonite medlemskap med en gang perioden min utløpet da hastigheten på opplasting er rett og slett for treg. Et krav jeg har hatt til skybackup er uendelig med lagringsplass da jeg har store mengder data å ta backup av, noe som gjør f.eks Dropbox osv til uegnede alternativer.

Jotta

Jotta gjennom Get abonnementet mitt

Carbonite

Carbonite – Bra funksjonalitet, men håpløs hastighet

Crashplan

Jeg har også åpnet for kamerater og familie til å ta backup mot min server ved å bruke applikasjonen Crashplan. Dette er en helt genial backupapplikasjon som gjør det mulig for andre å bare installere Crashplan klienten på sin maskin, oppgi din Crashplan sikkerhetskode og deretter velge hvilke mapper de ønsker å ta backup av. Denne vil da kjøre i bakgrunnen og gjøre at maskinen alltid vil ha en backup liggende på min server. For venner og kjente som ikke synes det er så viktig med backup helt til den eksterne harddisken med feriebilder går dukken er dette en sinnsykt bra løsning.

Crashplan

Crashplan

FTP og SFTP

For å få applikasjoner som Syncback Pro til å fungere så trenger men en FTP-serverapplikasjon på hjemmeserveren sin. Jeg anbefaler likevel å kun bruke SFTP da FTP i seg selv sender alt i klartekst. SFTP derimot gir deg mulighet til å sende data til og fra serveren din på en sikker og kryptert måte. Personlig kjører jeg Raiden FTPD, men jeg har også hørt gode ting om Filezilla sin serverklient.

 

Multimedia og Mediacenter

Det er noen applikasjoner som gjør en hjemmeserver om fra sted å lagre filer på til en mediahub uten sidestykke. Plex, Boxee, Coach Potato og Sick Beard er eksempler på dette.

Plex
Plex består av to deler, mediesenterapplikasjonen og serverapplikasjonen. Mediesenterapplikasjonen kan du kjøre på en mediesenterpc, på en laptop eller f.eks på Apple TV etter du har jailbreaket den. Medisenterversjonen av Plex er nydelig designet med automatisk innhenting av informasjon om alle dine mediefiler. Apple TV versjonen er ikke like snappy som kjørende på det dedikert mediesenter, men ble selv overrasket over hvor bra det fungerte. Det er likevel serverversjonen av Plex som jeg er mest imponert av. Installer den på serveren hvor du har lagret alle bildene og video som du har selv har tatt så vil Plex tilgjengeligjøre alt sammen til en hvilken som helst Android eller Apple enhet hvor som helst i verden. Selv HD video som jeg har tatt funger glatt å streames til mobilen min på mobilt bredbånd. Nøkkelen her ligger i at serverapplikasjonen til Plex transcoder alle filene før den sender de ut på nettet med kvalitet som avhenger av nettkapasiteten der du sitter. Jeg har et enormt mediebibliotek og Plex sin myPlex løsning har gjort det mulig for meg å dele dette med hele familien min på ulike enheter rundt om i landet.  Dette fungerer ved at man logger seg inn på myPlex og legger til serveren sin der. Deretter kan man dele innhold med andre brukere som da vil få det opp når de starter Plex enten på et mediasenter, integrert i en smart-TV (LG har dette) eller på smarttelefon eller nettbrett. Brukeren vil da streame innholdet fra din server og vil kunne aksessere alle filene som du har spesifisert at brukeren skal få tilgang til. Så langt så har det vært et par hickups her og der med de mobile versjonene, men jeg ser at funksjonaliteten blir bedre og bedre for hver gang de kommer ut med en oppdatering. Et produkt som har gjort det mulig for meg å aksessere alle bildene mine på min iPad når som helst, noe som Apple selv ikke har en egen løsning for. Hvordan man installerer Plex på en Apple TV 2 kan man lese om her.

Plex

Plex

XBMC
XBMC er en mediesenterløsning i Plex sin gate. Dette henger også litt sammen med at Plex originalt stammer fra XBMC som selv sprang ut fra et forsøk Microsoft selv gjorde på å gjøre om den originale Xbox til et mediesenter (XBMC = Xbox Media Center). XBMC er ikke noe dårligere eller bedre enn Plex i mine øyne, men innenfor mediesenterløsninger som denne, Plex og Boxee så avhenger det litt av hva man selv synes er best. XBMC har hatt et par fordeler frem til siste versjon av Plex kom ut med tanke på at den ikke transcodet materialet men spillte det av direkte uten behov for en kraftig server i bakkant. XBMC har derimot ikke en serverapplikasjon og kan dermed ikke dele ut media på Internett slik Plex kan. XBMC er derimot tilgjengelig på samme måte som Plex, både til mobile enheter, mediesentere og mindre mediastreamingbokser som Apple TV. Hvordan man installerer XBMC på en ATV2 kan man lese om her.

xbmc

XBMC

Boxee
Boxee er den tredje mediesenterløsning som jeg selv har testet ut og vært fornøyd med. Boxee tilbyr i likhet med de andre muligheten til å installere applikasjonen på en rekke enheter, men Boxee har også i tillegg en dedikert Boxee Box som du kan plassere på tv-benken. Boxee har i likhet med Plex også en serverapplikasjon som gjør det samme som Plex gjør, men dog uten muligheten for å dele innhold med andre brukere. Jeg fikk likevel ikke Boxee sin serverversjon til å fungere på Windows Server 2008 da jeg aldri klarte å få opp noe innhold sett fra iPad applikasjonen. Dette gjorde at selv om Boxee i seg selv er kanskje det mediesenterproduktet jeg liker best måtte jeg slutte å bruke det grunnet inkompatibilitetsproblemer med resten av utstyret mitt. Boxee har lagt seg på en linje hvor intergrasjon av sosiale medier er svært viktig, noe som jeg likte da jeg enkelt kunne legge til videoer som jeg ønsket å se i nettleseren mens jeg var ute av huset for å så finne de klare til å se på når jeg skrudde på mediesenteret mitt hjemme. Dette er likevel en funksjon som Plex også har kommet med i etterkant.

Boxee

Boxee

Sickbeard
Sickbeard er en helt genial automasjonsprogramvare for å laste ned tv-serier. Den er primært rettet mot usenetbrukere og gjør om serveren din til en helautomatisk nedlastningsmaskin for tv-serier. Når den er installert og konfigurert opp mot en usenetkonto som Astraweb og en usenetsøketjeneste som Newzbin (for tiden nede) og Nzbmatrix er det bare å legge til hvilke tv-serier du ønsker å se på samt i hvilken kvalitet så vil Sickbear automatisk laste ned, pakke ut og flytte filene til riktige mapper slik at de er tilgjengelig fra din mediesenterløsning. Etter dette vil Sickbeard bare surre å gå i bakgrunnen og tv-seriene vil poppe opp med en gang de er klare. Hvordan man setter opp Sickbeard kan du lese om her.

Sickbeard

Sickbeard

Couch Potato
Couch Potato er for filmer det Sickbeard er for tv-serier. Den er lettere å sette opp en Sickbeard og har et kanskje enda bedre brukergrensesnitt, men funksjonaliteten er den samme men bare da for filmer. Man kan da legge inn filmer i lang tid før de kommer ut og Couch Potato vil da lydig lete etter filmen i den kvaliteten du ønsker å se den i og dermed laste den ned i øyeblikket den blir tilgjengelig. Hvordan man setter opp Couch Potato kan du lese om her.

Couch Potato

Couch Potato

Administrasjonsverktøy

Det er ikke alltid ting fungerer helt og da er det greit å ha både overvåkning og mulighet til å gå inn og administrere serverene når og ikke hvis noe går ned.

PC Monitor
PC Monitor er en server/klient applikasjon hvor du kan installere serverapplikasjonen på hver og en av de virtuelle maskinene dine. Deretter kan du få statusmeldinger, muligheten til å se ressursbruk, hvilke tjenester som kjører og en hel drøss med andre valg fra en hvilken som helst mobil enhet. Jeg kjører dette på alle de virtuelle maskinene mine og har full kontroll på status på alle sammen fra smarttelefonen min.

PC Monitor Android

PC Monitor Android

Logmein
Hvis du trenger fjernaksess og ikke orker å sette opp en VPN-tilkobling til hjemmenettet så anbefaler jeg å sette opp logmein. Jeg anbefaler egentlig uansett å sette det opp da det vil gi fjernaksess til serverene dine så lenge de har et internettilkobling og er dermed uavhengig DNS, noe som blant annet VPN er. Bytter modemet ditt av en eller annen grunn IP og den dynamiske IP-adressen som du har satt opp ikke har oppdatert seg så er det alltid greit å ha en alternativ måte å logge seg inn på. Et pluss ved logmein er at du også kan aksessere maskinene dine fra mobile enheter, noe jeg ofte gjør fra spesielt nettbrettet mitt hvis jeg skal sette igang noe eller sjekke om backup f.eks er i orden. Logmein-applikasjonene kostet en del frem til for ikke så lenge siden da de innførte freemium kostnadsmodellen som gir deg egentlig alt du trenger gratis, men da bedre oppløsning og en rekke andre features hvis du vil betale for tjenesten.

Logmein grensesnitt

Logmein

Andre nyttige applikasjoner

Tonido
Tonido er en personlig skytjeneste som du kan installere på en virtuell server. Den gir deg muligheten til å aksessere alle filene dine fra en hvilken som helst pc eller mobil enhet fra Internett, samt at den gjør deling av filer ekstremt enkelt. Hvis du har en fil på serveren din som du ønsker å sende til noen er det bare å logge inn på Tonido fra den dedikerte applikasjonen på smarttelefon eller nettbrett eller logge seg inn på den personlige nettsiden din. Der kan du da finne filen ved å navigere i filsystemet ditt og deretter trykke på share, filen vil da bli publisert og du får en egen link som du kan sende til mottaker. Mottaker vil da får en unik lenke til den forespurte filen som gjør det lett å laste ned. Tonido gjør det også veldig enkelt å publisere ut f.eks et bildegalleri på nettet som du også kan passordbeskytte hvis du bare ønsket at en liten gruppe skal ha tilgang til de. Tonido er ikke noe jeg bruker ofte, men det er veldig praktisk å ha det der i tilfelle jeg trenger det, noe som er fordelen med å ha det kjørende på en server som er skrudd på 24/7.

Tonido

Tonido

Mailstore Home
Mailstore Home er en applikasjon jeg kom over for ikke så lenge siden da jeg leste en artikkel om farene ved så lagre alt man har av informasjon i skyen. Det er en svært liten sannsynlighet for at gmail-kontoen min noensinne kommer til å gå ned, men muligheten er fortsatt der og dette programmet gir deg muligheten til å ta en full backup av personlige epostbokser helt gratis. Jeg har satt den opp til å ta backup av min samboer og min egen mailboks på bestemte intervaller. Igjen.. dette er nok for de spesielt interesserte 🙂

Mailstore Home

Mailstore Home

 

1. Hvorfor bygge egen server?
2. Budsjett, hardware og planlegging
3. Bygging og installasjon av OS
4. Installasjon av hyper-v, syspreppet image og domenekontroller
5. Installasjon av TMG (Threat Managment Gateway)
6. Hvordan sette opp VPN på TMG
7. Automatiske oppdateringer med WSUS
8. Backup av virtuelle maskiner
9. 13 må ha applikasjoner for en hjemmeserver

Got something to say? Go for it!