Kunsten å handle bærekraftig

Et tema som jeg har blitt mer og mer opptatt av de siste årene er hvordan det vi handler påvirker miljøet det er produsert i, arbeiderne som produserer det og søppelplassen det til slutt skal ende opp på. Det viser seg at det å være en person som er opptatt av at varene man kjøper er både etisk produsert og så miljøvennlig som mulig ikke er så lett som man skulle håpe. Jeg skal i denne bloggposten forsøke å sammenfatte det jeg har lært den siste tiden om temaet for å gjøre det enklere for andre å forsøke det samme. Det å være en konsument med både samvittighet og samfunnsansvar er ikke alltid lett, men valgene vi gjør hver dag i butikken kan påvirke mer enn vi tror.

Hvorfor handle bærekraftig?

Definisjonen på bærekraft kommer opprinnelig fra Brundlandkommisjonen og lyder som følger «En bære­kraftig utvikling er en utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få tilfredsstille sine behov». Dette er en definisjon som det har gått inflasjon i i forhold til bruk i bransjer hvor den ikke hører hjemme i det hele tatt, deriblant oljebransjen som denne artikkelen fra Olje- og Energidepartementet viser. Den bærekraftige horisonten for oljeutvinning er litt lenger enn den sittende regjeringens periode…

En rapport fra PWC viser at hvis alle personer i verden brukte like mye ressurser som nordmenn ville vi ha trengt tre jordkloder [TU]. Tar vi gjennomsnittsforbruket til verdens innbyggere så forbruker vi 2x mer ressurser per i dag enn det jordkloden kan tilby oss. Dette innebærer i spesiell grad at vi nordmenn brenner igjennom de begrensede ressursene i et hurtig tempo, stikk i strid med hva bærekraft står for. Insentivene for produsentene er ikke der så lenge arbeidskraft og ressurser er billig. Når ressursene svinner hen vil selvfølgelig prisene gå opp, men da er mesteparten allerede brukt opp. Utopien er et kretsløp hvor man produserer nye enheter basert på allerede utvunnet ressurser og ikke lenger utvinner ressurser som ikke er bærekraftige.

Hvordan handle bærekraftig?

Når man først står i butikken og skal handle mat så er det ikke lenger så lett, produktene har alt mulig slags informasjon på seg og prosessen med å finne ut hva som er bra og hva som ikke er bra tar tid. Det er likevel sertifiseringsordninger som gjør denne jobben lettere. Jeg deler opp seksjonen om hvordan handle bærekraftig i følgende seksjoner: mat, elektronikk, klær, rengjøringsprodukter. Hovedessensen er som følger, står du forran et valg mellom to produkter hvor ett av de er sertifisert med en av sertifiseringene jeg nevner så velger du produktet mer sertifisering. Dette innebærer ikke at du har valgt bærekraftig, men at du har valgt et produkt som ihvertfall streber etter å bli det.

Mat

I matbutikken er det som sagt en hel rekke forskjellige merker å forholde seg til, jeg har plukket ut de fire jeg synes er viktigst.

 • Debio kontrollerer og godkjenner økologiske og bærekraftige produksjoner i Norge. De er garantisten for at varer merket med våre godkjenningsmerker er produsert på en økologisk og bærekraftig måte. Det kan selvfølgelig diskuteres om økologisk mat er veien å gå, noe det er uenighet om. Fordelen med økologisk mat er at den er bærekraftig, benytter seg ikke av giftige insektsmidler eller kunstgjødsel og produserer mat på naturen sine vilkår. Ulempen er at det produseres mindre i forhold til konvensjonelt landbruk, noe ikke er bra i en verden hvor vi blir fler og fler. Jeg har likevel bestemt meg for at så mye som mulig av maten jeg kjøper skal være økologisk av den grunn at jeg er overbevist om at andelen mat vi kaster i stor grad veier opp for den lavere utnyttelsen som økologisk mat gir. Det er også et spørsmål om bærekraft da visse områder i verden ikke tåler langvarik konvensjonelt landbruk nettopp på grunn av at det ikke er bærekraftig, noe som gjør at man sitter igjen med et da ubrukelig areal som det ikke kan dyrkes noe på i det hele tatt.
 • Marine Stewardship Council (MSC) er en organisasjon som jobber for å sertifisere bærekraftig fangst av sjømat. Merket er å finne på en rekke produkter i Norge, men de har i tillegg lansert en Android app som gjør det lettere å finne ut hva som er sertifisert i Norge. Kjøper man MSC-sertifisert sjømat er man sikker på at fisken kan spores helt tilbake til hvor den ble fanget samt at selve fangsten er bærekraftig. Dette med sporing skal ikke undervurderes da New York Times hadde en artikkel hvor legger frem at opp til 70% av solgt fisk av visse fiskearter selges som noe annet enn det originalt var. Dette er noe man kan se i f.eks dokumentarer som The Cove som tar for seg Japans delfinfangst. MSC er forøvrig et liknende merke som FSC som tar for seg merking av bærekraftig treproduksjon og som man finner igjen på blant annet papir, hagemøbler eller kull.
 • Svanemerket er et miljømerke som ikke bare brukes til mat i likhet med Fairtrademerket. Dette innebærer at det meste kan svanemerkes så lenge det oppfyller kravene som organisasjonen bak merket stiller. Kravene for ulike produkter varierer fra produkt til produkt, men hovedmålet er at produktet skal være så bærekraftig som mulig.
 • Fairtrade defineres av de selv som en internasjonal merkeordning som gjennom handel styrker bønder og arbeidere i fattige land. Med mer rettferdige handelsbetingelser kan bønder og arbeidere selv bekjempe fattigdom. Fairtrade er igjen en merkeordning som det både finnes argumenter for og mot. Jeg har gjort et valg her og på bakgrunn av informasjonen jeg har lest så langt bestemt meg for at Fairtrade er en god ide som jeg ønsker å støtte så mye som mulig. Innenfor visse bransjer, spesielt råvareproduksjon, fører internasjonal konkurranse til så lave priser at det er vanskelig å jobbe seg ut av fattigdommen. Det er for meg da viktig å gi arbeiderene mulighet til å bedre sine egne kår ved å produsere produkter som vi trenger.
Ulike sertifiseringer for mat

Fra venstre: Debio sin økologisk merking, Marine Stewardship Council for bærekraftig fisk, Svanemerket for miljøvennlig produksjon og så Fairtrade merkingen for rettferdig behandling

 Elektronikk

I likhet med min lidenskap for reising så er elektronikk et område hvor jeg sliter med å være så flink som jeg ønsker. Jeg prøver derfor å være veldig nøye med å researche hvilke gadgets jeg trenger, trenger er kanskje ikke order her…, før jeg gjør et innkjøp slik at jeg er sikker på at jeg blir fornøyd og kan bruke produktet lenge. Innenfor elektronikk og gadgetområdet så er det likevel ikke like lett å se hva som er bra og hva som er dårlig av de ulike produsentene. Greenpeace har som en av de eneste laget en årlig sjekk av de ulike produsentene, Greenpeace Guide to Greener Electronics, som rangerer de ulike produsentene etter visse kriterier. Foruten dette så er det viktig å se på energimerking av produktene. Dette er en merkeordning som ble innført i 1996 og er lik i hele Europa, og som er kjent for de fleste.

Det har likevel gått litt inflasjon i energimerkeordningen da produktene har blitt bedre og bedre. Det er nå produkter med energimerking A+++ som er best og som man burde være på utkikk etter. Produktene her bruker vesentlig mindre energi enn produktene i de lavere energiklassene. Så ser du i den siste reklamebrosjyren fra Elkjøp at de selger en billig vaskemaskin i energiklasse B så er dette ikke spesielt bra. Et A++ merket elektronikkprodukt bruker 55% mindre strøm enn en B-merket vare. For vaskemaskiner, tørketromler, kjøleskap eller frysere så vil dette være en vesentlig besparelse i løpet av livsløpet til produktet. Den billige varen vil dermed ende opp med å koste deg mer enn du tror.  Dette gikk jeg nærmere inn på da jeg selv kjøpte ny vaskemaskin og fikk en besparelse på over 50% fra den forrige maskinen vi hadde.

Energimerking av elektronikk

Energiklassene for elektronikk i Norge

Klær:

Denne er vesentlig vanskeligere da det per i dag ikke finnes noen gode merkeordninger for klær som er verdensomspennende. Dette fører til at mer av ansvaret blir lagt over på oss som forbrukere. Det er likevel ikke helt svart, flere produsenter har begynt å forstå at de må endre produksjonsmetoder og arbeidsvilkår for å tilfredstille mer krevende forbrukere. H&M lanserte nå nylig sin Concious Collection, nettbutikker som Nau er åpne om sin profil og sitt arbeid mot helt bærekraftige produkter. Patagonia produserer mange av produktene sine av økologisk bomull, hamp og resirkulert plast og gikk sin egen vei med en av de siste reklamekampanjene sine hvor de anbefaler forbrukerene om å tenke igjennom om de faktisk trenger mer klær. Dette er en tankegang som jeg liker godt og som spiller opp mot det å ha kvalitetsklær som varer lenge istedenfor å kjøpe mange produkter som varer i en kort periode.

Patagonia - Don't buy this jacket

Patagonia - Don't buy this jacket reklamekampanje

Også norske produsenter kommer etter hvor kanskje Stormberg står i en særstilling. De er gir bort 1% av fortjenesten sin til gode saker, de har pant på alle sine turklær og alle deres produkter er klimanøytrale. Dette er noe som deres sjef Steinar J. Olsen fokuserer mye på også i sin bedriftsblogg.

Det er likevel fortsatt slik at man må være påpasselig selv og den kanskje viktigste huskeregelen er å kjøpe produkter som varer og som du er sikker på at du trenger.

 

Rengjøringsprodukter

Dette er en produktgruppe som de fleste ikke tenker stort over da det er bare noe vi kjøper av vane. De fleste handler produkter som de er godt vant med, f.eks Zalo. Det er likevel like viktig her å benytte seg av produkter som gjør minst mulig skade på økosystemet vårt med tanke på alle de literene med produkter som vi skyller ned i vasken hvert eneste år. Forbrukerrådet skriver her om mange av de ukjente farene produktene vi bruker hver dag kan ha på nærmiljøet vårt. Flere vaskemidler inneholder EDTAsom kan vi varige skader på livet i vannet. Det finnes likevel alternativer som av personlig erfaring gjør en like godt jobb som de mer miljøskadelig produktene som selges i dagligvarebutikkene.

Et produkt som jeg selv gjerne skulle ha kjøpt, men som ikke selges i Norge er Method. Dette merket er sertifisert av cradle to cradle ordningen som er en av de mest ambisiøse miljøsertifiseringene som finnes. Det finnes likevel gode produkter til salgs i Norge og, noe som du ser på bildet under hvor jeg har bestilt rengjøringsprodukter fra Ecover på nett for en laaang tid fremover. Det er Et Grønnere Hjem som selger dette på nett, mens Heliosbutikkene selger de i butikk. Vi er veldig fornøyd med hvordan de har funket så langt og bruker det til det meste i huset.

Ecover Vaskeprodukter

Ecover Vaskeprodukter

Headerbildet er fra NASA og er brukt under fri lisens.

8 Comments on "Kunsten å handle bærekraftig"

 1. Inki R Brown says:

  God oversikt! En ting du kanskje kunne hatt med er at butikker som er sertifisert som Miljøfyrtårn har selv gått gjennom en god del miljøtiltak, samt at de har forpliktet seg til å føre miljømerkede varer – det er ikke bare produktene som kan merkes. 🙂

  • Takktakk! Helt enig der! Er veldig for akkurat det med merking av butikk, hotell eller bedrift og, men synes det definitivt ikke vises nok frem. Ville gjerne ha hatt et merke på inngangsdøren eller liknende slik at jeg kunn velge en butikk som fokuserer mest på miljøet. Er det noen oversikt over hvilke nettbutikker som er sertifisert med de ulike sertifiseringene?

 2. vesla says:

  Tusen takk for at du skrev denne artikkelen. Jeg tror den kommer til å hjelpe meg fremover. Prøver hardt fortiden å bli mer miljøvennlig 🙂

  • Hei!
   Har ikke fått mye respons på denne artikkelen så satte veldig pris på tilbakemeldingen din! Bare å spørre om du lurer på noe, fint mulig å leve miljøvennlig uten å redusere komforten! 🙂 lykke til!

 3. Bodil says:

  Så fin og lærerik artikkel:)!

 4. Kaia S says:

  Hei, hva mener du om at vinduet er et bærekraftig produkt?

Got something to say? Go for it!