Prosjekt: Digitalisering av gammelt media

Christian scanner og organiserer gamle bilder

Da jeg nå er snart halveis i et prosjekt for å digitalisere samtlige av familien min sine digitale minner tenkte jeg det var på tide å dele litt erfaringer med andre som kan være interessert i det samme. Prosjektet begynte da mine foreldre fyllte 50-år og mine to søstre og jeg planla en litt større gave i form av digitalisering av bilder og video fra vi var små frem til i dag. Ideen var god, men vi ante ikke hvor mye arbeid som dette innebar. Gaven ble ferdig i form av en 2 TB ekstern disk fyllt med bilder og video kategorisert etter år. Min farfar var i likhet med faren min og meg en ivrig amatørfotograf og tok både video, lysbilder og vanlige bilder i store kvanta. Det var først da jeg så denne samlingen stå i kjelleren at jeg innså at det måtte enda mer struktur til for at dette skulle digitaliseres, kategoriseres og lagres sikkert.

Status innscannet per i dag er 18 152 bilder og 26 timer med video. For å sette dette i perspektiv tar det ca 1 minutt per bilde og sanntid for video å overføre dette til digitalt format. Dette betyr at familien Haugen så langt har brukt 329 timer av livet vårt på dette prosjektet. Jeg nevner dette her tidlig for å gjøre det klart at har du ikke denne tiden så lønner det seg å få noen profesjonelle til å gjøre dette. Dette koster selvfølgelig mye penger, men sparer deg for mye tid forran pcen.

Det er imidlertid vanskelig å sende avgårde materiale som bare finnes i en fysisk kopi til noen du ikke kjenner til. Dette fikk jeg selv erfare da jeg sendte tre testruller av Hi8 og video8 tape til Moving Images, for å se på kvaliteten før jeg valgte om jeg skulle gjøre det selv eller få noen andre til å gjøre det. Kort fortalt endte dette opp med at jeg måtte vente i nesten 8 måneder før jeg fikk tilbake materialet og brukte mye tid på purring. Dette var grunnen til at jeg bestemte meg for å gjøre jobben selv. Bor du i Oslo-området så kan Videoverkstedet anbefales da min Onkel fikk omvisning for å se på utstyret de benytter seg av, samt at de svarte raskt og effektivt på en prisforespørsel jeg sendte de.

Utstyr til å digitalisere DV, Hi8, VHS, mini-VHS, lysbilder, negativer og bilder er noe jeg har skaffet meg allerede, men jeg mangler fortsatt utstyr til å konvertere alle rullene på bildet under med 8mm smalfilm. Her har jeg forsøkt meg med varierende hell på å bruke en gammel prosjektor vi har stående, men har kommet frem til at å få den kvaliteten jeg ønsker så må jeg enten levere de inn eller kjøpe meg utstyr for å konvertere selv. Etter tidligere erfaringer så har jeg endt opp med å kjøpe ustyr selv og er i spesifikasjon kontra pris fasen nå, hvor jeg vurderer hva slags ustyr jeg skal skaffe meg. Det blir med stor sannsynlighet noe fra Moviestuff, da selv om sida dere ser ut som et kaldt gufs fra 90-tallet (eller Dag Ingebrigtsen sin  hjemmeside), så har jeg etter mye research funnet ut at det faktisk er de som leverer mesteparten av utstyret som de profesjonelle firmaene bruker. Videoverkstedet er blant annet en av de norske selskapene som benytter seg av utstyr fra de.

For de som er interessert, vet det finnes ihvertfall to av dere der ute, kommer jeg til å legge ut noen innlegg om hva slags utstyr jeg har benyttet meg av frem til nå samt erfaringer på kjøp og bruk av en av Moviestuff sine digitaliseringstasjoner.

4 Comments on "Prosjekt: Digitalisering av gammelt media"

 1. Kalabobo says:

  Har du noen erfaringer med å overføre vhs til pc? Evt forslag til program og utstyr?

 2. Jeanette says:

  Hei! Gammelt innlegg og kom inn på dette via et random google søk – men spør selv om det ikke er helt i tråd med innlegget ditt: Mht digitalisering, vet du om et sted (helst i Oslo) som digitaliserer scrapbooks? Har ikke stor nok scanner selv og orker ikke gjøre det selv 🙂 Har utallige scrapbooks fra flere jorden rundt reiser og irriterer meg over hvor mye plass de tar 🙂 Alt av tips mottas med takk! Mvh Jeanette 🙂

  • Hei!
   Jeg har dessverre ikke scannet inn fotoalbum så der har jeg ingen erfaring. De eneste stedene som jeg antar kan ha a3-scannere må være enten på høyskoler/universiteter eller på dedikerte butikker som CopyCat osv. Håper du finner frem til en god løsning!

Got something to say? Go for it!