Prosjekt Digitalisering: Innkjøp av utstyr for 8mm

Cinemate HD

Da bildedelen av prosjekt digitalisering er ferdig så står det siste av videodelen igjen. Jeg har allerede digitalisert Hi8, VHS, VHS-C og DV, men mangler to store kasser med 8mm smalfilm som er litt vanskeligere å digitalisere. Jeg kommer til å skrive en samlepost om hvordan jeg har digitalisert de ulike videotypene, samt noen eksempler på hvordan det ble, når all video er digitalisert. Det som står igjen nå er som sagt digitaliseringen av 8mm video, noe som krever mer utstyr og tid enn de andre formatene som jeg nevnte. Når det kommer til digitalisering av 8mm så kan man fint gjøre det hjemme hvis man har utstyret, men kvaliteten avhenger veldig av hvordan man gjør det. Jeg har forsøkt et par ulike metoder og har endt opp på at hvis jeg skal få den kvaliteten som jeg ønsker så må jeg investere litt og har derfor bestemt meg for å kjøpe utstyr fra Moviestuff for å gjøre nettopp dette. Dette innlegget kommer til å ta for seg hvilket utstyr jeg valgte fra Moviestuff og hvorfor jeg valgte nettopp dette.

Det Moviestuff gjør er å bygge filmfremvisere fra delene til eldre filmfremvisere som de kjøper opp. De setter deretter sammen ulike systemer som gir deg ulik kvalitet til en rekke forskjellige priser. Moviestuff sitt ustyr er nok rettet mot segmentet profesjonelle amatører til de som ønsker å starte en bedrift som holder på med nettopp digitalisering av video.

For meg så stod valget mellom Cinemate-HD og Workprinter-HD noe som også er grunnen til at jeg skriver dette innlegget. Valget var ikke bare enkelt, men jeg endte opp med å bestille Cinemate-HD. Forskjellen mellom disse to enhetene er at på Cinemate enheten så kjøres 8mm filmen i normal hastighet og man bruker et digitalt videokamera til å filme en kondenslinse som gir en fullformatsvisning av innholdet på 8mm-filmen. Workprinter-enheten derimot er koblet opp mot en datamaskin og bruker i likhet med Cinemate-HD et videokamera, men her tar den tilkoblede pcen/mac en og en frame om gangen og setter disse sammen til en motion-JPEG film i etterkant. Ifølge Moviestuff så vil Cinemate-HD og Workprinter-HD nesten se like ut når man spiller de av i lik hastighet, men Cinemate-HD filmer rett av det som kommer ut av fremviseren og vil derfor kunne ha problemer med hastigheten på filmen. Dette innebærer og at man ikke vil kunne endre hastigheten på filmen i etterkant hvis den er filmet i en annen hastighet en Cinemate-HD fremviseren tar den opp i.

Workprinter-HD har altså to store fordeler, frame-by-frame opptak og mulighet til å ta opp uavhengig av originalhastigheten på filmopptaket. Hvorfor valgte jeg derfor Cinemate-HD? Problemet med Workprinter-HD er at man må ha en dedikert pc som brukes til å ta opp bilder fra fremviseren. Denne pcen skal ta inn høyoppløselige JPEG-bilder i høy hastighet og trenger derfor egen software og spesiell hardware for å takle informasjonsmengden. Disse kravene stiller Moviestuff selv og stiller ingen garantier for at deres utstyr skal fungere med andre typer maskinvare.

Moviestuff sin hardwarespesifikasjoner per mars 2012:

Operating system:
Microsoft Windows 7 Ultimate 32 bit
Install Service Pack 1 or latest
NOTE: You can not use a 64 bit OS nor can you use a 64 bit OS in the 32 bit mode.

Processor:
Intel Core i5 Quad 2400 3.1GHz
(Do not use an i7 processor)

Motherboard:
P8P67 Intel chipset LGA 1155

Memory:
(4G Kit) 2x2GB 1333MHz DDR3 Memory Module Kit

Graphics Card:
Radeon HD6870 1GB GDDR5 – Dual Port (PCI-E)
Should be in the number 2 PCI-E slot

System Drive (cannot be partitioned)
750GB (SATA 6.0GB/s) 7,200RPM w/64MB Buffer

Video Record Drive:
2TB Raid-0 array made up of  two 1TB RE4 – video capture drives ( SATA 3.0GB/s) 7,200 RPM w/64MB Buffer
NOTE: These are designated specifically as “RE4” drives and not regular SATA drives.
You should use a software raid via Windows system disc manager and not a hardware raid.

Minimum Power Supply:
750 Watt TruePower Supply E-ATX

HD Capture Card:
BlackMagic Intensity Pro
Should be in the number 1 PCI-E slot

 

Grunnen til at jeg valgte Cinemate-HD istedenfor Workprinter-HD bunner rett og slett ut i at kostnaden for en Workprinter blir omtrent dobbelt så høy som en Cinemate hvis man regner med alle utgiftene. Følg med på bloggen til senere da jeg kommer til å legge ut erfaringer og klipp som jeg selv har konvertert til digitalt med Cinemate-HD. Kommer nok til å ta litt tid da de bygger etter bestilling og minimum byggetid er på rundt 1 måned.

 

 

Got something to say? Go for it!