Hvordan pusse opp på en miljøvennlig måte

Vi flyttet inn i leiligheten vår for snart 3 år siden og det er først nå at vi så behovet for å pusse opp. Som mange har nevnt for meg så er det mest miljøvennlige å ikke pusse opp, men da har fått vårt andre barn i en 3-roms i Oslo så var alternativene å pusse opp for å gi en smartere bruk av areal eller å flytte. Vi pusser i denne omgang opp kjøkken, stue, gang og soverom og har veldig fokus på å velge produkter og løsninger som både er bra for innemiljøet og miljøet generelt. Så hvordan pusser man egentlig opp en leilighet på en miljøvennlig måte? Stikkordene er Svanemerkede produkter, Miljøfyrtårsertifiserte leverandører og bruken av teknologi for å redusere energiforbruket. Les videre for å se hvordan vi forsøkte å løse dette på best mulig måte.

 

 

Nordmenn er lidenskapelig opptatt av oppussing, noe som fører til at vi i år kan bruke opptill 60 milliarder på oppussing. Fokusen for de fleste er nok pris da en oppussing av en leilighet fort blir veldig dyrt. Vi har valgt å vente til vi hadde råd til å pusse opp slik vi ønsket for å være sikker på at vi kunne velge de råvarene, leverandørene og produktene vi ville ha til en kvalitet vi ble fornøyd med. Fokusen vår ligger altså på godt håndtverk i kombinasjon med gode og miljøvennlige produkter og råvarer. Men hvordan finner man egentlig frem til de gode og bærekraftige produktene? Dette er et problem da det er både vanskelig og uoversiktelig å få en god oversikt over hvilke materialer man skal velge. Vi valgte enkelt å greit å stole på prosessene bak sertifiseringsordningene Svanemerket og Miljøfyrtårn.

Miljøsertifiseringer

Svanemerket

Svanemerket er en ikke-kommersiell miljøsertifiseringsorganisasjon som gir sertifiseringen sin til produkter hvor produsenten først har dokumentert at de etterkommer alle kravene som er stilt samt betalt en avgift som går til å dekke driften av merkeordningen. Svanemerket forvalter merker på vegne av det offentlige og jeg har undersøkt nok til jeg føler meg komfortabel med å stole på det de leverer. For å ikke blir helt surrete av all informasjonen som finnes om miljøvennlige produkter så må man på et eller annet tidspunkt bare stole på en sertifiseringsordning. Det som er viktig her er at Svanemerket vurderer hele produktets livssyklus. Er råvarene bærekraftige? Sløser produsenten med strøm? Brukes det skadelige kjemikalier i produksjonsprosessen? Hvordan behandles arbeiderne? Kan produktet gjenvinnes? Alle disse spørsmålene er viktige og det er her jeg legger tilliten til Svanemerket som beslutningsgrunnlag for alt som skal kjøpes inn i en oppussingsprosess. Hvis du ønsker å se hvilke produkter som er Svanemerkede kan du gå inn på Svanemerkede produkter.

Miljøfyrtårn

Miljøfyrtårnsertifiseringen er en annen typer sertifisering som går virksomheten istedenfor produktene. Å være et miljøfyrtårn innebærer at bedriften forplikter seg til systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen samt at virksomheten oppfyller krav og gjennomfører tiltak for en mer miljøvennlig drift. Mens Svanemerket er noe man ser på når man velger produkter kan man se etter Miljøfyrtårnsertifiseringsmerket når man velger f.eks elektriker, rørlegger eller maler. Her kan du se hvilke bedrifter som er Miljøfyrtårnsertifiserte.

Oppussingsprosjektet vårt

Vi har i tillegg til å totalrenovere kjøkken og pusse opp soverom, stue og gang byttet ut alle vinduer og ytterdør i leiligheten samt byttet vedovnen til en rentbrennende ovn. Bor man i Oslo får man i tillegg støtte for å bytte ut eldre vedovner med nyere og rentbrennende vedovner, mer informasjon om dette finner man her: Klima og Energifondet til Oslo Kommune

Vinduer: Svanemerkede Nor-Dan Ntech Villa
Vedovn: Svanemerket Aduro vedovn

Prinsippet vi har lagt bak alle våre produktvalg kan rangeres etter følgende prioriteringsliste:

1. Miljøhensyn
2. Varighet/grad av slitestyrke på produktet
3. Estetikk

Kjøkken

Kjøkkenet var opprinnelig ikke en gang på oppussingsplanen, men da vi så hvor dårlig utnyttet oppbevaringsplassen var, samt at det alltid var lite plass bestemte vi oss for å ta kjøkkenet også. Vi startet med å se på kjøkkenleverandører og det var kun Norema, Sigdal og Marbodal som hadde Svanemerkede kjøkkenløsninger. Vi endte opp på Norema fordi de i perioden vi så etter kjøkken hadde en kampanje på gratis montering, noe som er veldig praktisk for personer uten praktisk nytteverdi som meg. Vi endte opp med å være veldig misfornøyd med services fra Norema i Vika da vi servicen vi mottok i etterkant av bestilling ikke var i nærheten av hva man skal forvente. Kvaliteten på selve kjøkkenet virker å være bra og da Norema driftes individuelt har jeg ingen grunn til å klage på Norema i sin helhet. Men etter alle problemene vi opplevde anbefaler jeg  tenke godt etter før man benytter seg av Norema sitt kontor i Vika.   I etterpåklokskapens lys hadde jeg nok funnet en totalentreprenør på hele prosjektet da selv det være prosjektleder for eget byggeprosjekt tar tid! Så her er detaljene på det vi endte opp på:

Kjøkkenløsning: Norema Areal Hvit
Benkeplate: Bambus
Murvegg: Hakket frem selv, original murvegg fra 50-tallet.
Vegger: Sparklet med Becker Svanemerket sparkel og malt med Becker Svanemerket maling i farge Refleksjon.
Tak: Malt med Becker svanemerket maling i fargen klassis hvit.
Gulv: Svanemerket Marmoleum Click linoleum i fargen Eternity.
Elektriker: Miljøfyrtårnsertifiserte SB Pettersen Elektro AS
Rørlegger: Miljøfyrtårnsertifiserte Christiania Rørleggerbedrift as
Belysning: Philips Hue smarte lyspærer
Styring av panelovn: Fibaro wall plug

Kjøkkenet før oppussing Kjøkkenet etter oppussing
Lillebergveien 7 nyinnkjøpt-014 Bilder av leiligheten - 0419
Lillebergveien 7 nyinnkjøpt-015 Kjøkkenet i leiligheten

 

 Soverom

Her har vi kun malt og sparklet veggene samt byttet ut møblene. Vi tittet etter svanemerkede garderoer, men fant dessverre ingen. Vi endte opp med å kjøpe en Langlo garderobe som forhåpentligvis varer i mange år.

Vegger: Sparklet med Becker Svanemerket sparkel og malt med Becker Svanemerket maling i farge Refleksjon.
Tak: Malt med Becker svanemerket maling i fargen klassis hvit.
Seng: Svanemerket Jensen Carat seng
Nattbord:
Belysning: Philips Hue smarte lyspærer
Styring av panelovn: Fibaro wall plug
Garderobe: Langlo Garderobe

Stue:

Her har vi byttet ut lister, dører og dørkarmer, men da det ikke fantes noen svanemerkede eller andre miljømerkede dører på markedet gikk vi for tyngre dører av kvalitet som skal tåle barn i en del år. Her fikk jeg også lagt alt av ledninger bak listene slik serverrommet på kjøkkenet og mediastasjonen i stua kan snakke sammen. Til stua og gangen byttet vi firma fra noen vi fant på mittanbud.no til Miljømaleren AS som har fokus på miljø og som er Miljøfyrtårnsertifisert som bedrift. Vi er veldig fornøyd med arbeidet som ble gjort av Miljømalern da det virkelig vistes at de var en Mesterbedrift i forhold til den tidligere håndtverkeren vi fant gjennom Mittanbud.no

Styring av panelovn: Fibaro wall plug
Vegger: Sparklet med Becker Svanemerket sparkel og malt med Becker Svanemerket maling i farge Refleksjon.
Tak: Malt med Becker svanemerket maling i fargen klassis hvit.
Elektriker: Miljøfyrtårnsertifiserte SB Pettersen Elektro AS
Maler: Miljøfyrtårnsertifiserte Miljømalern AS

Gang:

Her har vi byttet inngangsdør for å reduser varmetap mot gang samt gjort samme overflatearbeid som i stua med litt andre fargevalg, men med samme malerselskap og material.

Vegger: Sparklet med Becker Svanemerket sparkel og malt med Becker Svanemerket maling i farge Refleksjon.
Tak: Malt med Becker svanemerket maling i fargen klassis hvit.
Elektriker: Miljøfyrtårnsertifiserte SB Pettersen Elektro AS
Maler: Miljøfyrtårnsertifiserte Miljømalern AS

Gang før oppussing Gang etter oppussing
Lillebergveien 7 nyinnkjøpt-001 Bilder av leiligheten - 0426

 

Håper dette har inspirert deg til å være litt kritisk i prosessen med å velge produkter til en oppussing og at vi har vist at det å pusse opp med minst mulig miljøbelastning ikke er noe spesielt vanskelig eller dyrt. Som jeg har nevnt før i innlegget om hvordan man handler bærekraftig så stemmer man hver dag med lommeboka. Lykke til med oppussing!

 

 

 

Trackbacks for this post

  1. Building a smart home – The idea – why we’re dead set on building sustainable
  2. Nullutslippshus – Bærekraftig livsstil

Got something to say? Go for it!