Prosjekt Digitalisering: Erfaringer fra negativ og lysbildescanning

Innscanningen av bilder er da endelig ferdig og det avsluttende tallet kom på 22 197 bilder. Som jeg skrev i forrige Prosjekt Digitaliseringspost så er dette mange mange timer som sikkert kunne vært brukt på andre ting. Ser man likevel på kostnaden av å gjøre dette profesjonelt og kostnaden ved å gjøre det hjemme så er tidsbruken ikke lenger så dum. Rundt regnet så har jeg hatt en timelønn på ca 270 kr timen ved å holde på med det her da det å digitalisere alle bildene ville ha kostet godt over 120 000 kr gjennom et profesjonelt selskap. I denne bloggposten kommer jeg til å gå igjennom hva jeg har gjort, hvordan jeg gjorde det og hva slags utstyr jeg har brukt. Det er garantert flere der ute som kommer til å gjøre noe liknende som det her og da ville det være dumt å gjøre de samme nybegynnerfeilene som jeg har begått.

Typer negativer og lysbilder

De fleste som har en stor eske med lysbilder eller negativer liggende på loftet fra foreldre og besteforeldre vil fort oppleve at det oppover årene har blitt brukt en rekke ulike negativ og lysbildeformater. Dette gjør jobben med å digitalisere de desto vanskeligere da man må ha adaptere som passer til all type film. De negativtypene jeg kom over var 110-, 135(35)– og APS-film  samt en versjon av 135(35) som var tatt med Half-frame kameraer, noe som innebærer at det var plass til 72 bilder istedenfor 36 på de normale 35mm negativene.

110-film

110-film ble introdusert i 1972 som en enklere måte å ta bilder på da filmen kom i en ferdig montert plastkassett som du bare satte inn i kameraet, og som du ikke trengte å spole tilbake. I motsetning til det senere APS-formatet så fikk man filmen tilbake som negativer og ikke som den originale kassetten. Kvaliteten på disse negativene var overraskende dårlig, noe som jeg kommer tilbake til i utstyrsseksjonen. Jeg måtte gå til innkjøp av en egen scanner for å få scannet inn disse bildene, men i etterkant burde jeg heller ha kjøpt en adapter til min eksisterende Canon scanner.

 

Hvordan en 110-film negativ ser ut

Hvordan en 110-film negativ ser ut

Eksempelbilde innscannet 110-negativ

Eksempelbilde innscannet 110-negativ

135(35mm)-film

135 film er nok det de fleste forbinder med negativer og er med stor sannsynlighet det du har mest av liggende i skuffen. Den er også den som det er lettest å få tak i utstyr til.

Hvordan en 135 (35) film ser ut

Hvordan en 135 (35) film ser ut

Innscannet 135 negativ - 1959 Jul på Setermoen

Innscannet 135 negativ – 1959 Jul på Setermoen

 

Innscannet 135 negativ i farge fra Kairpo i 1976

Innscannet 135 negativ i farge fra Kairo i 1976

APS-film

APS (Advanced Photo System) var det siste kameraet jeg hadde før jeg byttet til digital. Det var i likhet med 110-filmsystemet laget for å gjøre hverdagen til både forbruker og de som fremkalte filmen enklere. I motsetning til 110-film så fikk du ikke negativer tilbake sammen med de ferdig fremkalte bildene, men bare den samme plastikkkassetten som du leverte inn. Dette gjør at scanning av slik film fortsatt er greit å få fotobutikker til å gjøre for deg. Da dette var en filmteknologi som kom rundt da digitaliseringen vokste i styrke så hadde vi en CD med en digital kopi av alle bildene som vi også hadde på APS-film.

APS-filmrull

APS-filmrull

Eksempel på APS bilde - Og ja, det er TG-2001!

Eksempel på APS bilde – Og ja, det er TG-2001!

Half-frame 135 film

Half-frame 135 film er rett og slett 35mm negativer med dobbelt så mange bilder på. Dette er et av områdene hvor jeg har møtt litt problemer og det er det eneste jeg ikke er ferdig med. Litt fordi jeg ikke vil sende det inn og betale og litt fordi jeg er veldig lei negativscanning.. En mulighet er uansett å scanne det som normal 135 film og så croppe det manuelt i etterkant. Eventuelt så tar firmaer som Pixellus jobben for deg 🙂

Lysbilder

Jeg var heldig i forhold til kompleksitet og hadde bare 135mm lysbilder noe som gjorde jobben lettere da min Canon scanner hadde den riktige adapteren.

Hvordan et lysbilde ser ut

Hvordan et lysbilde ser ut

Eksempel på innscannet lysbilde - Damaskus 1976

Eksempel på innscannet lysbilde – Damaskus 1976

Utstyr for å digitalisere negativer og lysbilder

Jeg benyttet meg i dette prosjektet av primært en scanner: Canon Canoscan 8600f. Denne fungerte helt utmerket og finnes nå også i videreutviklede modeller som 9000F. Denne scanneren er en forbrukervennlig scanner som kan scanne opp til 4 lysbilder om gangen eller to striper med 135-film. Fordelen med en slik bordscanner er at man kan legge inn to striper med negativer og sette den i gang og den vil da scanne inn samtlige bilder og lage en egen fil for hver av de. Dette fungerer også hvis du ikke bruker de medfølgende filmadapterene så kan scanneren scanne flere enkeltbilder om gangen som den deretter selv cropper og lager egne filer for. Det var en god del bilder som jeg scannet som ikke hadde negativer og hvor jeg da bare scannet papirkopien.

canon canoscan 8600f

Canon Canoscan 8600F

For å scanne inn 110-negativene så bestilte jeg meg Veho VFS-002m Slide & Negative Scanner. Denne er definitivt ikke like bra som Canon scanneren, men da jeg ikke har fått scannet inn 110-negativene på noen annen måte så vet jeg ikke om de hadde blitt bedre med en annen scanner. Jeg scannet inn noen 135-negativer for å sammenlikne med canonscanneren og det er uten tvil canonscanneren som leverer best resultat. En annen ulempe med Veho-scanneren er at den er manuell og at du må da scanne inn hvert enkelt bilde selv istedenfor at prosessen delvis automatiseres som på Canonscanneren. Som jeg også skrev tidligere så ville jeg derfor heller ha valgt å kjøpe en 110-adapter til canonscanneren istedenfor å investere i Vehoscanneren.

Veho VFS-002m Slide & Negative Scanner for 35mm & 110 Instamatic Negatives

Veho VFS-002m Slide & Negative Scanner

 

Arkivering og systematisering

Når man skal scanne inn så mange bilder som jeg har gjort så er det viktig å ha orden på ting. Dette startet jeg selvfølgelig ikke med noe som gjør at mitt avsluttende arbeid er mye mer systematisk enn det jeg startet på. Med arkivering så mener jeg prosessen med å ta vare på negativene etter digitalisering mens systematisering er prosessen med å holde kontroll på hva av metadata de ulike mappene med digitaliserte bilder inneholder i forhold til arkiveringen.

Arkivering

Når det gjelder negativer og lysbilder så anbefaler jeg BHPhotoVideo sine arkiveringsløsninger. Her kan man bestille alle mulige typer plastinnlegg til permer slik at man kan legge negativene eller lysbildene etter innscanning.For å behandle negativene uten å skade de brukte jeg latexhansker, samt at jeg benyttet meg av Rocket Air Blower sammen med en fotoklut for å fjerne støv på både negativer og lysbilder. Dette vil dramatisk redusere tid brukt på etterbehandling. Det går an å rense både negativer og lysbilder, men resultatene jeg fikk var gode nok til at jeg ikke ønsket å bruke enda mer tid på prosessen.

Systematisering

Når det gjelder arbeidsflyten i digitaliseringen så endte jeg opp med noe som det her:

 1. Ta frem en mappe med negativer eller lysbilder og opprett en mappe som heter det samme som informasjonen du finner på mappen (f.eks sommer 1987).
 2. Legg til ett nummer (f.eks #12) som du legger inn i mappenavnet på pcen og skriver fysisk på mappen med negativene eller lysbildene, da har du en kobling mellom det fysiske og det digitale.
 3. Scan inn alle bildene til mappen du har opprettet.
 4. Flytt alle negativene, lysbildene over i en arkiveringsløsning som nevnt over før du også merker denne arkiverte kopien med samme nummer som du hadde på den opprinnelige mappen som negativene eller lysbildene lå i. Du kan nå kaste den opprinnelige mappen hvis du ikke vil beholde den.
 5. Gjenta steg 1-4 frem til du har scannet inn alle bildene dine.
 6. Når du da er ferdig med alle bildene så har du en digital kopi og den fysiske kopien som er linket sammen av nummeret du har satt på begge. Når du da gjør ferdig metadataen til den digitale mappen kan du merke den fysiske kopien på sammen måte og du vil da ha en godt merket fysisk og digital kopi uten nødvendighet det nummeret vi satte på de begge tidligere. Da kan du sortere etter årstall og så hva bildene inneholder og dermed kunne få et lett søkbart arkiv både fysisk og digitalt.

I etterkant anbefaler jeg også å gå inn på de digitale kopiene å endre på filens metadata slik at de korresponderer med årstallet som bilde ble tatt i. Dette vil gjøre det mye enklere for programvare som Picasa til å automatisk sortere bildene dine og gjøre det lettere å finne frem i en voksende bildesamling. Lykke til!

21 Comments on "Prosjekt Digitalisering: Erfaringer fra negativ og lysbildescanning"

 1. Kult! har du fortsatt utstyret? Har en APS fra armyen jeg ikke har giddet å cashe in 🙂

 2. Taironn says:

  Takk for infoen 😀 Har selv tenkt å gjøre noe lignende for familiens sine bilder. Veit at det ikke finnes negative til alle bildene så det blir nok skanning av bilder i tillegg til de negative.

 3. torunn says:

  hei, kjekk lesing, kunne rett og slett tenkt meg et lysbord, så en kunne sortere ut de verste. Har noen til salgs eller låns under mitt arbeid?.

 4. Øivind says:

  Bra. Hvilken oppløsning brukte du.

 5. Kristin Finne says:

  Hei,

  Jeg så et eller annet sted at du skal selge scanneren din, da jeg søkte på scanning av lysbilder. Er den fremdeles til salgs? Du kan evt kontakte meg på fb.

 6. Marianne says:

  Har du fått digitalisert APS-rullene? Hvem fikk du i så fall til å gjøre det?

 7. Harald says:

  Hei!

  Ser at det fortsatt er aktivitet her så jeg forsøker:

  Jeg har en hel del papirbilder og tenker bruke en CanoScan 900F II. Jeg klarer ikke finne detaljert info på denne skriveren men tenker du vet litt om den eldre varianten.

  Hvordan scannet du papirbildene? Flere stykk på glasset og A4 scan med påfølgende crop? Eller preview med crop?

  • Harald says:

   Tilleggsspørsmål:

   Hvilken software brukte du? Canons Medfølgende?

  • Christian says:

   Hei!

   Jeg brukte Canon sitt medfølgende software og kjørte A4 scan med påfølgende crop etter å ha testet litt med et par bilder. En av kriteriene mine var at jeg skulle kunne scanne mange bilder samtidig uten å bruke manuell cropping. Det fungerte egentlig veldig bra!

 8. rtsu says:

  Hei har du prøvd scanneren på gamle glassnegativer? Isåfall med bra resultat?

 9. Øivind Baardsen says:

  Hei! Vi jobber for tiden med scanning av bilder til de nye bygdebøkene for Bardu kommune. Vi kom over bloggen din, og ser at du har scannet et bilde fra Setermoen, jula 1959. Hvordan er koblingen din til Setermoen?

Got something to say? Go for it!