Prosjekt Leilighet 2.0 – Innkjøp av smarthusgateway og Poly-Control lås

Poly Control Z-Wave Lock


Etter å ha gått igjennom de ulike protokollene som finnes på smarthusmarkedet i forrige innlegg tenkte jeg nå å gå litt videre for å se på første fase av Leilighet 2.0-prosjektet mitt. Jeg har valgt Z-Wave som teknologi, selv om jeg anbefalte Zigbee som det beste valget da jeg leverte masteroppgaven min. Dette rett og slett fordi at jeg ikke har funnet produkter som jeg er fornøyd med i Zigbee sitt sortiment. Jeg er helt ærlig litt lei av å vente og ser nå at Z-Wave tilbyr de produktene jeg ønsker med mulighet for kontroll fra diverse smarte enheter som telefon og nettbrett. Det å kjøpe en totalløsning er dessverre litt for dyrt fortsatt, så jeg starter i det små med smarthushjernen, en Z-Wave gateway, og siden jeg uansett må bytte ut ytterdøren min så inkluderer jeg og en Poly-Control lås som man kan åpne med NFC, Bluetooth, RFID eller fra mobiltelefonen over Internett.

For å i det hele tatt starte med en mer avansert form for smarthus så må man ha en gateway. Hvis man f.eks kun ønsker å styre belysning i hus eller leilighet så kan man fint gjøre dette ved å bruke enkle trådløse av/på enheter som man styrer fra en fjernkontroll. Disse kan man kjøpe på Claes Ohlson eller liknende (ulempen er at de stikker ut fra stikkontakten). Hvis man derimot ønsker å styre en rekke andre ting som jeg gikk inn på i forrige innlegg så må man ha en sentral hjerne. I begynnelsen vurderte jeg Zigbee da QEES sin SmartGate så lovende ut, denne viste seg å være vaporware og har etter snart ett års venting ikke blitt lansert enda. Jeg tittet dermed mot Z-Wave og fikk øynene opp for Micasaverde Lite og Fibaro.

VeraLite

Vera Lite

For dere som kanskje ikke er så kjent med Smarthusteknologi eller terminologien rundt det så er en gateway rett og slett en sentral hjerne som sender ut styresignalene til de ulike enhetene i systemet ditt. En Z-Wave enhet vil være i søvnmodus mesteparten av tiden, men vil våkne nå og da for å sjekke status samt å oppdatere seg mot den sentrale enheten. Det vil selvfølgelig også våkne til live når du forsøker å styre den. En gateway fungerer også som en oversetter fra f.eks wifi til Z-wave som må gjøres når du skrur på en enhet fra et nettbrett. Da må signalet først sendes til den trådløse ruteren din før det rutes videre til Z-Wave gatewayen og så til slutt til Z-wave enheten. Grunnen til dette er at enhetene på det trådløse nettet ditt snakker et annet språk enn Z-Wave enhetene gjør imellom seg.

Jeg har bestemt meg for å velge Vera Lite grunnet et større frivillig supportmiljø samt at enheten er vesentlig billigere enn Fibaro sin enhet. Fibaro ser imidlertid både finere ut og har et mer gjennomført brukergrensesnitt, men jeg lastet ned iPad versjonen og ble litt skuffet av at den gikk automatisk til Polsk uten å gi noen lett måte å endre det på. Vera Lite er tredjegenerasjons Z-Wavegateway fra Micasaverde og har et godt utviklet forum som gir god hjelp og som kunne bekrefte at det jeg ønsket å forsøke var støttet. Har du ikke en god wifiruter fra før så kan også Vera3 anbefales da den har innebygget trådløst nett, noe som ikke Vera Lite har. Vera Lite har de på lager hos Tronika.

Måten dette skal fungere på når jeg får delene er at man koblet i Vera Lite inn i ruteren sin med nettverkskabel og aksesserer den via en predefinert webside. Her har man muligheten til å legge inn enheter, noe som også er beskrevet i detalj på deres hjelpesider. Etter man har satt opp enhetene kan man styre de enten fra webbaserte grensesnitt eller fra apps til iOS eller Android. Til min egen iPad vurderer jeg SquareConnectHD som kan styre MiOS(Vera sitt OS) og deres egen Square Connect IR blaster. Til iOS har man også Automator.app og iVera. Til Android har du HomeBuddy, AutoHTN Vera og AutHomation.

SquareConnectHD

SquareConnect HD for iPad

Da jeg begynte å titte på smarthusprodukter for et par år siden hadde allerede blant annet Schlage, Yale og Kwikset lansert smarte låser for forbrukermarkedet. Det var likevel først med Poly-Control sin lås, som ble lansert på CES messen i 2011, at jeg følte at det endelig var et produkt som kunne oppfylle kravene mine. Problemet med de andre leverandørene var blant annet at du måtte abonnere på en månedlig tjeneste eller at låsen ikke støttet andre trådløse teknologier som NFC. Poly-Control støttet både NFC, RFID og Bluetooth, noe som sammen med et tastatur for pinkoder ville gjøre det mulig for meg å fjerne en nøkkel fra nøkkelknippet mitt. Kort tid etter at jeg så pressemeldingen deres tweetet jeg om den og kom i kontakt med Poly-Control Norge som tilbydde meg en lås til redusert pris for testing.

Jeg venter nå kun på klarsignal fra borettslaget mitt om bytting av dør på egenhånd da tilbudet jeg fikk gjennom mittanbud.no på 12 000 kr for montering var i stiveste laget for meg. Når dør er på plass skal jeg få testet ut utstyret og kommer tilbake med en ordentlig test av første fase i Leilighet 2.0 etterhvert. For fase to trengs det elektrikerhjelp da jeg skal sette inn Z-Wavemottakere i mange av støpslene i leiligheten slik at jeg kan skru av og på enhver enhet som er koblet til stikkontakten. Målet etterhvert er en bryter ved inngangsdøra som setter leiligheten i dvalemodus når vi forlater den om morgenen.